Sunday, February 8, 2009

V.A - The Rhythm Divine (Compiled by J.Sigal 1998)

Posted by Dimitris Sigalos


Όταν αυτή η μουσική ακούγεται, ένας θεϊκός ρυθμός πλανάται στην ατμόσφαιρα που μας περιβάλλει....
Όταν αυτή η μουσική ξεχύνεται καταπάνω μας, μας εξανεμίζει στα ύψη τ’ ουρανού....
Όταν αυτή η μουσική κυριεύει τα ακουστικά μας βάθη, μια νιρβάνα κυριεύει το κορμί και το πνεύμα μας....
Είναι η μουσική που τόσο ευλαβικά έχει επιλεγεί στο πέρασμα του χρόνου, φέρνοντάς μας μνήμες για στιγμές που τόσο όμορφα και δυνατά έχουμε ζήσει. Είναι η δική μας μουσική, είναι η ιστορία μας, είναι το τοπίο του Θεϊκού Ρυθμού που με τόση νοσταλγία θυμόμαστε και θα θέλαμε πάντα να ξανασυναντήσουμε και να ζήσουμε τόσο έντονα όπως τότε, όπως τότε που οι ήχος ήταν Rhythm Divine.


Αφιερωμένο σε σένα που προσπαθείς να ανακαλύψεις τον Θεϊκό Ρυθμό.

THE TRACKLISTING:
01. PAVLOV’S DOG: JULIA
Είναι αυτή η φωνή που σηκώνει το είναι σου και σε συγκλονίζει, είναι αυτή η φωνή που μια φορά να την ακούσεις δεν την ξεχνάς ποτέ, είναι ο David Surkamp που το πάθος του έχει χαράξει ανεξίτηλα τις μνήμες μας, εμάς των απλών κοινωνών της καλής μουσικής. Πώς να ένοιωσε άραγε η Julia όταν της το πρωτοτραγούδησε ;

02. EMERSON LAKE & PALMER: C’EST LA VIE
Όταν ο Greg Lake τραγουδάει σταματάς να κάνεις οτιδήποτε άλλο και μένεις ακίνητος από μια περίεργη έκσταση που σε καταλαμβάνει. Είναι εκείνη η μεγάλη φωνή που από την εποχή του Epitaph μένει ανεξίτηλη στο χρόνο μεταφέροντας μηνύματα και μουσικές από άλλη διάσταση. «Αυτή Είναι Η Ζωή, ποιος αλήθεια ξέρει, ποιος αλήθεια νοιάζεται για μένα ;»

03. BLOOD SWEAT & TEARS: I LOVE YOU MORE THAN YOUL ’LL EVER KNOW
Ο Al Kooper το έγραψε και ο ίδιος το τραγουδάει κι εμείς που το απολαμβάνουμε δεν έχουμε και πολλά περιθώρια αντίδρασης, το πάθος και η δύναμη της φωνής του μας απογειώνουν σ’ ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο που η μουσική είχε σκοπό και πριν βγει στον αέρα πέρναγε από τις φλέβες και την καρδιά των δημιουργών της. «Σ’ αγαπώ μωρό μου περισσότερο από όσο είναι δυνατόν να γνωρίζεις». Χρειάζονται άλλες λέξεις ;

04. MATTHEW FISHER: WHY ’D I HAVE TO FALL IN LOVE WITH YOU
Κι εκεί που καθόμαστε ήσυχοι ένα ανοιξιάτικο απόγευμα νάσου ο Matthew να πέφτει πάνω στο κεφάλι μας και να μας καταπλακώνει με το ανελέητο κομμάτι του. Είναι απ’ αυτά τα κομμάτια που τα ΄χεις χρόνια στη δισκοθήκη σου και τ’ ανακαλύπτεις ξαφνικά και ψάχνεις να βρεις από πού σου ΄ρθε αυτή η μουσική που νοιώθεις να σε στροβιλίζει στον αέναο ρυθμό της.

05. SCORPIONS: HOLIDAY
Το δάγκωμα του Σκορπιού τις περισσότερες φορές είναι θανατηφόρο σ’ αυτούς που δεν θα το προσέξουν άμεσα. Ετσι την πάθαμε κι εμείς όταν οι Σκορπιοί μας δάγκωσαν με τις “Διακοπές” τους όταν περιδιαβαίναμε έτσι για πλάκα όλο το Αιγαίο εκείνα τα ανελέητα χρόνια της νιότης και της ξεγνοιασιάς. «Άσε με να σε πάρω μακριά να πάμε διακοπές...». Όσο πιο πολύ ακούτε το τραγούδι τόσο πιο πολύ θα λέτε αυτή τη φράση.

6. ERIC BURDON: WOMAN OF THE RINGS
Είναι εκείνο το ριφ της κιθάρας, είναι κι εκείνη η φωνή που διαλύουν το μέσα μας που κατακυριεύουν τα ακουστικά μας βάθη, αφήνοντάς μας σαν κερί μέσα στη βροχή. «Είμαι το πνεύμα σου γυναίκα των δαχτυλιδιών, γυναίκα με πνεύμα και με ψυχή που τραγουδάει...»

07. SANTANA BROTHERS: EN ARANJUEZ CON TU AMOR
Όταν οι αδελφοί Santana αρπάζουν τις κιθάρες στα χέρια τους η μουσική παίρνει σάρκα και οστά και ανδρώνεται μπροστά μας σαν ένας γίγας έτοιμος να μας εξαφανίσει από το πρόσωπο αυτής της συμβατικής γης και να μας πάει σε κόσμους που δεν έχουμε δει ούτε στ’ όνειρό μας. Οι Santana είναι η ερωτική πράξη των δακτύλων με τις χορδές της κιθάρας, μια πράξη ιερή και διαχρονική.

08. SNOWY WHITE: BIRD OF PARADISE
Το Πουλί Του Παραδείσου έρχεται από το παρελθόν πετώντας ένα ταξίδι πολλών χρόνων χωρίς σταματημό για να μας φέρει το μήνυμά του. Μήνυμα αγάπης και αισιοδοξίας, συστατικά που τα στερείται η εποχή μας όπου όλες οι αξίες έχουν ισοπεδωθεί, η μουσική ακούγεται κενή και λίγη και τα πάθη μας οδηγούν στη συνειδητή επιλογή του τρόπου που θα χαθούμε.

09. PROCOL HARUM: A WHITER SHADE OF PALE
Θυμάμαι εκείνα τα ανελέητα πάρτυ της δεκαετίας του ’70 που τα ιδρωμένα από τον χορό κορμιά μας κατέληγαν σ’ αυτό το κομμάτι για να βρουν τη λύτρωση στην αγκαλιά της γυναίκας που από ώρα είχαμε βάλει στην πρώτη μας επιλογή. Τα φώτα χαμηλά και η φωνή και το όργανο του Gary Brooker να μας τυλίγουν σαν πέπλο μέσα στην έκσταση που ανέδυε η θολή ατμόσφαιρα και το κορμί της...

10. TANITA TIKARAM: AND I THINK OF YOU - E PENSO A TE
Αυτή η βαθειά μελαγχολική φωνή της Tanita σήκωσε επάξια τη βαριά κληρονομιά του Lucio Battisti που έφυγε κι αυτός τόσο πρόωρα για το ταξίδι τ’ ουρανού. «Σε Σκέφτομαι» λέξη περίεργη και δύσκολη ακόμα κι απ’ αυτό το Σ’ Αγαπώ. Ένα αφιέρωμα σ’ αυτούς που σκέφτονται και φοβούνται, σκέφτονται και διστάζουν, σκέφτονται εσένα... που δεν ξέρουν τις διαθέσεις σου...

11. ROGER WATERS: HEY YOU
Σ’ αυτόν τον άνθρωπο που είναι πνευματικός πατέρας όχι μόνον δικός μου αλλά και αρκετών σ’ ολόκληρο τον κόσμο σκύβω ευλαβικά για να μ’ αγγίξει η μουσική του ευλογία, για να πάρω τη δύναμή της, για να συνεχίσω...
Roger Waters ο μουσικός, ο ποιητής, ο συνθέτης, ο προφήτης του Τοίχου φωνάζει σ’ εσένα εκεί έξω... να τον βοηθήσεις να μην τους αφήσει να θάψουν το φως.

12. ANDRIANO CELENTANO: I WANT TO KNOW
Ένας μεγάλος τραγουδιστής και ηθοποιός που ανέλπιστα μας πάει σε όμορφα μονοπάτια αρμονικής μελαγχολικής χροιάς. Αυτοί που προκαλούν χαρά και γέλιο είναι οι πιο μελαγχολικοί και μοναχικοί τύποι και όταν τελειώνουν την παράσταση γράφουν τραγούδια σαν κι αυτό.

13. MINA: YOU ’RE MY LOVE
Δεν είναι δυνατόν να αντιδράσεις μπροστά σ’ αυτή τη μεγάλη ντίβα της σύγχρονης μουσικής και ιδιαίτερα όταν ερμηνεύει μ’αυτόν τον τρόπο και μ’ αυτόν το στίχο.
Αγάπη, είσαι η αγάπη μου γιατί
τα χείλη σου είναι λέξεις που δαγκώνουν μέσα στο μυαλό μου
Αγάπη, είσαι η αγάπη μου γιατί
το δέρμα σου είναι σαν φωτιά στο κρεβάτι μου
Αγάπη, είσαι η αγάπη μου γιατί
ένας άγγελος είναι κάτι απ’ τα μάτια σου
Αγάπη, είσαι η αγάπη μου γιατί
οι νύχτες ανήκουν σε εραστές σαν κι εμάς...
Ο Zucchero δίπλα της, στα φωνητικά, φαίνεται να τραβάει πολύ ζόρι μπροστά σε μια φωνή που δεν σου αφήνει κανένα περιθώριο επιλογής, πρέπει να την δεχτείς έτσι όπως είναι.

14. YELLO-SHIRLEY BASSEY: THE RHYTHM DIVINE
Ο ρυθμός είναι θεϊκός και η φωνή της Shirley ακόμα περισσότερο. Τα πάντα στη φύση είναι θεϊκή αρμονία, μα ακόμα περισσότερο η μουσική και μουσική σαν κι αυτή μας ηρεμεί τα ακουστικά μας βάθη από τους ρύπους της καθημερινότητας που τείνει να εξαφανίσει τα πάντα από το πρόσωπο της γης. Αυτός λοιπόν είναι ένας θεϊκός ρυθμός για όσους θέλουν να ξεφύγουν, έστω και για λίγο, από την κλωνοποιημένη ζωή μας.

15. KRISTIN HERSH: YOUR GHOST
Κι αν μας μελαγχολεί λίγο η Kristin εμείς πρέπει να το απολαύσουμε γιατί η μελαγχολία είναι κι αυτή κάτι δικό μας και τα δικά μας πράγματα πρέπει να τα χαιρόμαστε. Η φωνή του Michael Stipe των R.E.M. πιστεύω ήταν η ιδανικότερη για την περίσταση και δένει με αυτήν της Kristin Hersh σε μια αρμονία ανέλπιστη και απροσδόκητη σαν βροχερό καλοκαίρι.

16. LES OMBRES: ALONE IN PARIS
Δεν παίζει ρόλο άν είσαι μόνος ή με παρέα στο Παρίσι, περνάς το ίδιο καλά. Η πόλη είναι φως, είναι μαγεία του παραμυθιού, είναι κουλτούρα της Ευρώπης, είναι διανόηση. Φανταστείτε λοιπόν τον Alfonse Mouson με θέα τον πύργο
του ΄Αιφελ μπροστά στο πιάνο του να εμπνέεται. Ιδού το αποτέλεσμα και ιδού το αποτέλεσμα όπως το έπαιξαν οι δικοί μας οι Les Ombres. Ενα ταξίδι στην πόλη του φωτός στην πόλη την ερωτική… Στην Πόλη… Την Αιώνια.

My Link1

My Link2

No comments:

Post a Comment